office@cathayassociates.hu
Telefon:+36 1 920 2040
Fax:+36 1 247 2120

Kövessen minket:

KínaFolyamatos Fejlődés Kínában

A Hágai ​​Megállapodás kínai hatályba lépésének első napján több mint 100 nemzetközi bejelentést nyújtottak be formatervezési mintákra.

Régóta képviseljük, hogy a szellemi alkotások joga, azok védelme – az ezzel kapcsolatos tévhitekkel ellentétben – egyes területeken ugyanolyan fejlett és hatékony Kínában, mint a nyugati országokban, sőt, bizonyos szektorokban jobb is a helyzet (speciális IP bíróságok, extrém gyors eljárási határidők, stb.). Május 5-én Kínában is hatályba lépett az ipari minták nemzetközi letétbe helyezéséről szóló Hágai Megállapodás. A kínai IP aktivitást mutatja, hogy rögtön az első napon összesen 50 kínai cég több, mint 100nemzetközi design kérelmet nyújtott be közvetlenül a WIPO-nál.

A kérelmezők között olyan nagy márkák is vannak, mint a Lenovo és a Xiaomi, de számtalan más, külföldön most még ismeretlen, de a kérelmekből ítélve hamarosan a határokon kívül is növekedni akaró kínai cég is feltűnik, a legtöbben Shenzhen (amit Kína egyik startup és tech fővárosaként is emlegetnek).

A kínai állami IP szervezet (SIPO) több éve dolgozik a Hágai Egyezmény kínai hatályba léptetésén, ezzel újabb szintet lépett a szellemi alkotások jogának védelme, nemzetköziesedése az országban. A hazai innovátoroknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy „kínaizálják” szellemi alkotásukat, azaz itt bejegyzett cégen és a SIPO-n keresztül induljanak meg külföldön, egyrészt közvetlenül hozzáférve az óriási kínai piachoz és az itt elérhető kedvezményekhez, másrészt innen próbáljanak globális sikereket is elérni.