office@cathayassociates.hu
Telefon:+36 1 920 2040
Fax:+36 1 247 2120

Follow us:

UnkategorisiertSanghaj: Zárulnak a Zárások?

A hét elején a város polgármester-helyettese személyesen mutatott be egy három lépcsős tervet, melynek eredményeként az élet visszatérhet a városban a „normális” kerékvágásba június végével. Bár a stratégia továbbra sem világos, a tájékoztatás szerint a közel két hónapja tartó vesztegzárat azért lehet feloldani, mert Sanghaj 16 kerületéből 15-ben már nincs „közösségi fertőzés”, azaz nem találtak új esetet azok között, akik nincsenek karanténban. A hírek szerint újranyithatnak az üzletek és szabad lesz a lakosság mozgása, de hogy a gyakorlatban ez tényleges korlátozásmentességet jelent-e, az egyelőre kétséges.

Túl azon, hogy Sanghaj Kína egyik legfontosabb metropolisza (az ország kirakatvárosa, az egyik legmagasabb lakosságszámmal és a legtöbb Kínában élő külföldivel, ez egyben Kína egyik legjelentősebb kereskedelmi és logisztikai központja is), az, ami itt történik, többé-kevésbé igaz az egész országra is covid-stratégia szempontjából: mely utóbbinak negatív hatásait már a globális ellátási láncok is érzik, így közvetlenül az egész világra hatással van, ahogy Sanghajban alakul a helyzet.

Kína kereskedelmi és gyártási szempontból is félig-meddig „leállt” március közepétől és egész áprilisban, hisz a lezárások a dolgozókat és a vásárlókat is a négy fal közé szorították. Elemzők szerint a 2022-re kitűzött 5.5%-os gazdasági növekedést egyre valószínűtlenebb, hogy el lehetne érni, reálisnak inkább 4-5% közötti sávot látják a szakértők.

A drákói szigorúságú korlátozások drámaian hatottak a külföldi befektetési kedvre és soha nem látott számban hagyják el vagy tervezik elhagyni külföldi magánszemélyek (főként a sanghajiak) is az országot a közeljövőben. A mi prognózisunk szerint azonban ez egy rövidtávú trend és az jár jól, aki arra játszik, hogy Kína továbbra is megkerülhetetlen szereplője a világkereskedelemnek és hamarosan (általunk becsülten ez év harmadik vagy negyedik negyedévétől) már minden visszaáll a régi kerékvágásba. A most pánikszerűen távozó külföldiek üzleti szempontból tagadhatatlanul egy lehetőséget is jelentenek a magyar cégeknek: Kína várhatóan új intézkedésekkel akar új lendületet adni a megtorpant növekedésnek és ebből a külföldi cégek is részesedhetnek, valamint további kedvezményekkel kísérelheti meg a kormányzat a külföldi befektetők vissza- vagy idecsábítását. Egyszerűen egy ideig kevesebb lesz a versenytárs: most érdemes igazán Kínában gondolkodni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *